Кава під ялинку буде коштувати відчутно дорожче – скільки заплатимо за чашку

Після того, як ціни на каву зросли на світових ринках, вартість запашної зросте і в Україні. 2 тижні – місяць, і купувати доведеться дорожче. 

Останнім часом українські продавці кави очікували на зниження світових цін, тому особливо не запасалися. А тепер, коли сценарій справдився рівно до навпаки, на складах продукту мало, каже співвласник Escobar Coffee Roasters Андрій Тітов.

Обсмажувальники відчують подорожчання вже з початку січня, а до лютого ціни для споживачів стануть аномально високими. Наприклад, чашка еспресо, яка зараз коштує близько 40-45 гривень, подорожчає до 70 гривень. Лате чи капучино, що зараз коштують 60 гривень, зростуть у ціні до 100 гривень. Загалом для кінцевого покупця вартість кави зросте на 80-100%”, – сказав Тітов в коментарі РБК-Україна.

З весни 2024 року покупці кави вже платять на 15-20% більше, а до кінця 2025 року віддадуть додаткових +50%, кажуть у компанії Leader Coffee.

Дешевшу каву можна буде купити у невеличких кав’ярнях, які накупили багато зерен про запас. Однак ціни, окрім вартості закупки, диктує місцевий ринок – якщо піднімуть в сусідніх установах, то гріх торгувати дешевше. 

Єдина надія на зміну ситуації на світових ринках – цьогоріч близько 2 тисяч фермерських господарств у Бразилії постраждали від посухи, що тривала з квітня до вересня. Тому виробництво кави сорту арабіка (Coffea arabica) відчутно зменшилось. Тоді як В’єтнам, найбільший у світі виробник робусти (Coffea robusta), під час сезону росту кави страждав від посухи, а на початку збору врожаю – від сильних дощів. 

Читайте також: Хто вам сказав, що кава некорисна? Кардіолог розповіла про корисні властивості запашного напою

Міжнародний експерт з кави, чемпіон Великої Британії та фіналіст Чемпіонату світу з приготування кави у джезві Вадим Грановський звернув увагу на наявність кави стенофіла (Coffea stenophylla) – рідкісного виду кавової рослини з високою жаростійкістю, що росте в Західній Африці, зокрема в Кот-д’Івуарі, Ліберії та Сьєрра-Леоне. Мовлялв, стенофіла має унікальну генетичну структуру та здатність пристосовуватися до кліматичних змін. Проте  вона дає надто малий урожай, аби покрити нестачу популярних сортів кави арабіка та робуста.

@anzhela_rom

#смішно #жарти #приколи #гумор #добрийранок #доброгоранку #кава

♬ оригінальний звук – Ольга Григорак